2010. január 19., kedd

5 biztos jel, hogy hitelképes vagy

A bankok könyörtelenek: csak annak adnak hitelt, aki garantáltan visszafizeti majd. Hogy mi alapján választják ki a jó adósokat? Most megtudhatod!Azoknak adnak a bankok hitelt, akiknek nincs is szükségük rá - tartják sokan. És ebben van is igazság, hiszen a pénzintézet nem a saját, hanem a betéteseinek a pénzét adja tovább, amiből ráadásul a saját működési költségeit is ki kell gazdálkodnia.

Így a leendő adós minősítésénél mindent el kell követnie annak érdekében, hogy az lehetőleg határidőre, és a szerződésben megállapodott feltételek szerint fizesse vissza a kölcsönt. Ez minden banknál a kiindulási szempont. De ki számít jó adósnak, és így hitelképesnek a bankok szemében? A következőkben megtudhatod!

A folyószámlával nyert ügyed van


Ma Magyarországon általános banki gyakorlat, hogy ha valakinek a folyószámlájára rendszeres havi átutalással érkezik a munkabére, akkor a hiteligénylésnél szinte nyert ügye van. Hosszabb távú és nagyobb összegű hitel esetén - például lakásvásárlási céllal - általában a havi átutalás húsz-harmincszorosa is kérhető kölcsönként, de a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg az így beérkező bér 30-35%-át. Hiszen a többi kell a megélhetésre.

Piacképes vagy? Előnyös lehet!

Aki nem rendelkezik folyószámlával vagy arra érkező havi bérrel, attól jövedelemigazolást kérnek. Ez esetben azonban az igazoláson szereplő összegnek már csak tíz-tizenkétszeresét adják oda hosszú távú hitelként. Emellett egyebek között olyasmire is kíváncsiak, hogy mióta dolgozik az illető az adott munkahelyen - ha csak egy-két éve ment oda, nem nyerő -, illetve van-e például szakképzettsége, nyelvtudása. Ebből ugyanis arra következtetnek, hogy mennyire piacképes, mint munkaerő.

Vagyon és magas jövedelem mellett jár a hitel

Szükség esetén jövedelemigazolásért az adóhatósághoz kell elmenni. Akinél azonban kiderül, hogy minimálbér vagy annál alig magasabb összeg után fizetett személyi jövedelemadót, aligha számíthat hitelre.
Bizony gyakori ráadásul, hogy a pénzintézet arra is rákérdez, van-e a hitelt kérőnek olyan értékesebb vagyontárgya - például egy festmény vagy egy jacht -, amihez személyesen kötődik. Mert ha van, akkor biztos, hogy ezt - is - kérik tőle fedezetként. Hiszen bizonyára inkább rendesen törleszt majd, mintsem hogy elveszítse a kedves tárgyat.

A biztos párkapcsolat is hitelképes

Miért kíváncsi a bank a magánéletemre, hogy kivel osztom meg az ágyamat? - háborognak néhányan, akiknek arra kell a hitelkérelemben választ adniuk, hogy ha nem is házasok, vajon kapcsolatban élnek-e. A válasz szinte evidens: ha az illető egyedül is veszi fel a kölcsönt, szükség esetén az egy társsal a háta mögött mégiscsak két emberen hajtható be.
A párkapcsolat azonban buktató is lehet. Ha a párod már rendelkezik hitellel, vagy nem számít jó adósnak, akár a hitelfelvétel meghiúsulását is okozhatja. Ez esetben "bevallható" a léte, ám tanácsos kihagyni a hitelfelvétel folyamatából.

A rendszeresen fizetett számlákkal nyerhetsz

A legfontosabb a bankok számára, hogy a legkevesebbet kockáztassanak. Így fordulhat elő, hogy éppen azoknak nem adnak hitelt, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. Aki viszont rendelkezik elég jövedelemmel - és fegyelemmel - ahhoz, hogy rendszeresen fizesse a számlákat, számíthat rá, hogy jó adósnak minősítik. A jó adósok pedig nemcsak könnyebben kapnak hitelt, de kedvezőbb feltételekkel is juthatnak hozzá - például alacsonyabb kamattal, elengedett kezelési költséggel -, mint azok, akik magasabb kockázatú besorolást kapnak. A jól fizető ügyfelekért ugyanis a bankok ma már komolyan versenyeznek egymással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése