2010. január 27., szerda

Százezrek vannak a BAR-listán

Egyre nő azoknak a száma, akik a mindenkori minimálbért meghaladó összeggel és legalább 90 napos késedelemmel tartoznak valamely pénzintézetnek.

A BAR-listára kerülőket öt éven keresztül aktív, a tartozás kiegyenlítését követően pedig még öt évig passzív státusban tartja nyilván a Központi Hitelinformációs Rendszer: tíz évig nem vehetnek fel hitelt.

A tavaly év végi adatok szerint az adósok száma mára meghaladja a 788 880 főt. Lénárd Mariann, a Banki Hitel károsultak Egyesületének kapcsolattartója szerint azonban ez a szám korántsem tükrözi a valóságot, és fél éven belül akár többszörösére is emelkedhet. – A BAR-lista egyébként sem igazságos, hiszen egy hetvenezer Ft-os tartozásért csupán kezességet vállaló személy ugyanúgy BAR-listára kerül, mint a többmilliós adós – mondta el lapunknak Lénárd Mariann.

– Egyesületünk olyan sávos tartozás-nyilvántartó rendszer bevezetését javasolja, ahol azt is feltüntetik, ki az, aki önhibáján kívül került a listára. Az is jó lenne, ha a bankok nem szabadulni próbálnának a rossz adósoktól, hanem alternatív megoldásokat javasolnának, esélyt adva ezzel a fizetésképtelen lakosságnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése