2010. január 23., szombat

Egyre hosszabb a BAR-lista

 50 ezer fővel nőtt egy év alatt a bankok ún. BAR-listája - derül ki a Központi Hitelinformációs Rendszer legfrissebb adataiból. A problémás adósok közé azok kerülnek fel, akik több mint 90 napja nem tudják fizetni hitelüket. Az elemzők szerint az idei év első hónapjaiban az eladósodottak száma tovább fog nőni. 

2005-ben még csak alig 200 ezren, 2009 év végén már több mint 1 millióan voltak, akik nem tudták törleszteni felvett hitelüket. Az országban jelenleg 788 ezren vannak a BAR-listán. A bedőlt vagy problémás hitelek rendezésére néhány banknál segítséget is nyújtanak az ügyfeleknek, de nem mindenhol segítik az adóst azzal, hogy haladékot adnak. A legtöbben egy nagyobb központi adósságrendezésben bíznak.
Az önállósodó fiatalok szülői segítség nélkül a legtöbb esteben nem tudják elkerülni az eladósodást.
Tóth Józsefné
"Rákényszerülnek, hogy hitelt vegyenek fel, ha lakást akarnak venni. Nagyon át kellene gondolni, hogy milyen hitelhez nyúljak mielőtt felveszem."
Moger Zoltán
"A Bankok és a politika is sugallta, hogy hitelből lehet csak megélni. Hát nem hitelből lehet. Hitelből csak megnyomorodni lehet."
A Nemzeti Bank úgy számol, az első félévben még nőhet a BAR-listások száma. A banki szakértők szerint most van a mélypont, és 2010 első hónapjai még komoly nehézséget okoznak a hitelüket törlesztőknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése